Bitcoin: Ako ho využiť? | Blog | Články | ITCITY.SK

Bitcoin: Ako ho využiť?

Bitcoin: Ako ho využiť?

Marek Hatok / 21.09.2017
Pred týždňom sme si v prvej časti článku o Bitcoine povedali, čo je to Bitcoin a ako vo svojej podstate funguje. Dnes sa dozviete, ako aj vy môžete začať Bitcoin používať, kde ním zaplatíte aj to, aké výhody či nevýhody so sebou prináša.
 

Ako začať s Bitcoinom

Na začiatok je vhodné upresniť, že na to, aby ste mohli využívať Bitcoin, nemusíte byť aktívnou súčasťou jeho siete. Jediné, čo potrebujete, je bitcoinová peňaženka. Ide o nástroj, ktorý vám umožní odosielať a prijímať platby a, samozrejme, sledovať stav prostriedkov.
Peňaženka môže byť softvérová alebo hardvérová. V prípade, že by ste to s Bitcoinom mysleli vážne a chceli doň investovať väčšie množstvo prostriedkov, odporúčame siahnuť po tej hardvérovej. Absolútnou špičkou je napr. český produkt zvaný Trezor.
Ak však s Bitcoinom len začínate, dobre vám poslúži aj softvérová. Keďže Bitcoin je softvér s otvoreným zdrojovým kódom, existuje mnoho alternatív. Z pohľadu užívateľskej prívetivosti a bezpečnosti odporúčame Bitcoin Wallet od spoločnosti Blockchain. Táto peňaženka má webovú verziu ako aj aplikáciu pre iOS a Android. Zároveň ide o najpoužívanejšiu a jednu z najdôveryhodnejších peňaženiek.
 
Hardvérová peňaženka Trezor.
Práve dôveryhodnosť je dôležitá, pretože táto, ako aj väčšina bitcoinových peňaženiek využíva informácie o transakciách z vlastného centrálneho serveru, čím vzniká nutnosť dôverovať danej službe. Krok k vyššej bezpečnosti by bolo použitie oficiálnej peňaženky, ktorá využíva dáta priamo z bitcoinovej siete, no v tom prípade by ste si museli stiahnuť zoznam všetkých transakcií do svojho počítača. Problém je v tom, že tento zoznam má viac ako 100 GB a s pribúdajúcimi transakciami sa bude neustále rozrastať.

Používanie peňaženky

Väčšina bitcoinových peňaženiek vyžaduje registráciu u ich vývojára a/alebo uloženie na jeho serveri. Pri prvotnom nastavení tak budete musieť prejsť klasickou registráciou typu e-mail + heslo, prípadne si zapísať skupinu 12 slov a zvoliť PIN-kód alebo heslo. Tieto údaje budú slúžiť na prístup k peňaženke a preto si ich veľmi dobre zapamätajte, či zapíšte. Ak ich zabudnete, stratíte prístup k peňaženke aj k všetkým prostriedkom na nej bez možnosti obnovy.
Po úspešnom vytvorení peňaženky by ste mali vidieť možnosť prijímať a odosielať platby, zobraziť všetky transakcie a tiež svoj zostatok v peňaženke. Ten bude po vytvorení, samozrejme, nulový.
Najdôležitejším údajom, ktorý v peňaženke nájdete je adresa peňaženky. Ide o 26 až 35 miestny reťazec číslic a znakov (väčšinou vyobrazený aj vo forme QR kódu), ktorý sa vždy začína číslicou 1 alebo číslicou 3 (napr. 1LvBm5EYstWetqTFn5Au4m4GFg7xJaNVN2). Práve táto adresa je obdobou čísla účtu, čiže na túto adresu vám budú môcť ostatní posielať prostriedky.
Aj tu je však istá odlišnosť od fungovania napr. bankového účtu. Kým bežne máte k dispozícii pre jeden účet len jedno číslo účtu, v prípade bitcoinovej peňaženky si môžete vytvárať neobmedzený počet adries. Bitcoin totiž vníma adresy ako jednorázové identifikátory. Pre každú transakciu sa tak odporúča vygenerovať si novú adresu. Niektoré peňaženky to budú robiť za vás automaticky po každej transakcii. Nemusíte sa však báť, že by ste prišli o prostriedky, ak vám príde na jednu adresu viacero platieb. Všetky adresy sú matematicky prepojené s vašou peňaženkou a majú neobmedzenú platnosť. Tento spôsob fungovania bitcoinových adries má za úlohu priniesť do otvoreného systému prvok anonymity. Keďže sú všetky transakcie verejné, pri použití jednej adresy by každý dokázal zistiť, akým množstvom prostriedkov disponujete. Ak sa však použijete pre každú platbu nová adresa, nie je možné zistiť, odkiaľ, ani kam prostriedky putujú.

Čo to stojí?

Vytvorenie peňaženky ako aj jej využívanie je zadarmo. Pokiaľ ide o platbu za transakcie, poplatky sú dobrovoľné. V praxi to znamená, že môžete vykonať transakciu bez poplatku, no tá bude mať pri spracovaní najnižšiu prioritu. Ak však pridáte k platbe dobrovoľný príspevok, uzly ju zaradia do bloku skôr. Čím vyšší poplatok, tým vyššia priorita a tým skôr bude platba vybavená. Každá transakcia však má určitú dobu, za ktorú musí byť vybavená, takže aj bez poplatku sa na vašu transakciu skôr či neskôr dostane. Poplatky navyše nie sú vysoké, pri prepočte na eurá ide o desiatky centov za efektívne vybavenie transakcie.
 
Bitcoin Wallet vo verzii pre Android. Ide o graficky aj funkčne vydarenú peňaženku.

Odkiaľ získam bitcoiny?

Na to, aby ste mohli peňaženku využívať, potrebujete do nej, samozrejme, dostať svoje prvotné prostriedky. Možností je viacero.
Prvou je osloviť niekoho, kto už Bitcoin využíva. Ak nikoho takého nepoznáte, môžete využiť napr. služby stránky localbitcoins.com, kde nájdete zoznam ľudí (aj zo Slovenska), ktorí bitcoiny predávajú. Môžete si prečítať ich referencie a štatistiky a rozhodnúť sa, od ktorého z nich si bitcoiny kúpite.
Druhou možnosťou je využiť online zmenáreň. Osvedčenou voľbou, ktorú odporúčame je česká online zmenáreň SimpleCoin. Zmenáreň prevádzkuje firma, ktorá sa zaoberá predajom bitcoinov, takže sa v prípade otázok alebo problémov budete mať na koho obrátiť.
Ďalšou zaujímavou možnosťou je využitie Bitcoin bankomatu. Ten funguje presne opačne ako bežný bankomat. Vložíte do neho peniaze, oskenujete QR kód s adresou a bitcoiny vám prídu do vašej peňaženky. Na Slovensku máme aktuálne 8 bitcoinových bankomatov. Ich umiestnenie nájdete na stránke coinatmradar.com. Niektoré z nich umožňujú iba nákup, iným môžete svoje bitcoiny aj predať.
Poslednou možnosťou je nákup na burze. Bitcoinové burzy sú fungovaním najpodobnejšie klasickým bánkám. Vyžadujú overenie totožnosti, založia vám účet a prostriedky s ktorými obchodujete držia u seba v depozite. Medzi najznámejšie bitcoinové burzy patrí Bitfinex, Bitstamp či Coinigi.
S burzami je však spojené aj určité riziko. Stáva sa, že burzu vykradnú a ak ste si svoje prostriedky včas nevybrali, prídete o ne. Na druhú stranu, bitcoiny tam kúpite najvýhodnejšie.

Ako a kde sa dá Bitcoin využiť

Vybrali ste si jeden zo spôsobov ako nakúpiť prvé bitcoiny. Ak išlo všetko dobre, máte ich vo svojej peňaženke. Čo však s nimi robiť? Našťastie, možností je dnes už pomerne dosť.
Prvou možnosťou je výmena medzi bežnými ľudmi. Chcete si kúpiť napr. používaný notebook? Možno od vás jeho majiteľ príjme platbu práve v bitcoinoch.
Samozrejme, zháňať notebook podľa toho, či ho kúpite za bitcoiny je ešte stále trochu nepraktické. No táto možnosť existuje, a najmä v oblasti technológií sa nájdu nadšenci, pre ktorých to nebude problém. Navyše s narastajúcou popularitou Bitcoinu bude táto možnosť pravdepodobne čím ďalej, tým reálnejšia.

Bitcoin a Slovensko

Najlepšia je však garancia, že platbu bitcoinmi od vás príjmu priamo v obchode. Aj keď vo vašich miestnych potravinách bitcoiny ešte stále nevyužijete, ak budete hľadať, uplatnenie pre ne nájdete. Už teraz na Slovensku nájdete desiatky podnikov, ktoré si nechajú zaplatiť aj týmto spôsobom. A ak sa rozhodnete vycestovať do zahraničia, napríklad na dovolenku, nájdete ich ešte omnoho viac. Zoznam podnikov, ktoré používajú Bitcoin si môžete pozrieť na stránke coinmap.org.
Zo všetkých obchodov na Slovensku, kde sa dá zaplatiť bitcoinmi by sme spomenuli napr. známeho predajcu elektroniky, spoločnosť Alza.
 
Bitcoinmi zaplatíte aj v kamenných predajniach na Slovensku.

Zahraničné online obchody a služby

Samozrejme, bitcoinom zaplatíte aj v online svete. Tam je možností ešte viac a ak použijete vyhľadávač, určite nájdete množstvo zahraničných obchodov a poskytovateľov služieb, ktorí možnosť platby bitcoinmi umožňujú.
My spomenieme aspoň tých najznámejších: Microsoft, Steam, cloudové úložisko MEGA, alebo ak by ste si chceli kúpiť auto, ktoré bude jazdiť samé – Tesla.

Výhody a nevýhody Bitcoinu

Ak ste čítali tento článok pozorne, určite ste už sami prišli na to, aké výhody a nevýhody Bitcoin má. Poďme si to však zhrnúť!

Výhody

Bitcoin je decentralizovaný, takže nikto nemôže siahnuť na vaše prostriedky, zmraziť vám účet, stornovať platbu a podobne. O prostriedky, ktoré máte môžete prísť len vlastnou chybou.
Kým bežná mena podlieha inflácií (peniaze sa uvoľňujú do obehu bez obmedzenia) Bitcoin nie. Je určené presné množstvo (21 miliónov) ktoré môže byť v obehu.
Bitcoin sa na nedá falšovať.
Bitcoin nevyžaduje dôveru v centrálnu autoritu, ak máte klasický účet v banke, ktorá sa dostane do problémov a skrachuje, o svoje peniaze môžete prísť. To sa pri Bitcoine nestane.
Platba cez Bitcoin je spracovávaná 24/7, pri medzibankových prevodoch môže trvať aj niekoľko dní kým obdržíte platbu.
Bitcoin poskytuje pri správnou používaní dokonalú anonymitu. Nevyžaduje sa preukázanie totožnosti ako pri účte v banke, takže nikto nevie komu bitcoinová peňaženka patrí. Taktiež vďaka systému generovania adries nikto nevie koľko prostriedkov v peňaženke je ani odkiaľ prišli, či na čo boli použité.
Cena bitcoinov sa z dlhodobého hľadiska zvyšuje. Ak by ste si zaobstarali bitcoiny pred piatimi rokmi, dnes by ich cena bola 350-násobne vyššia.
 
Vývoj hodnoty Bitcoinu za posledný rok

Nevýhody

Ak pošlete bitcoiny na nesprávnu adresu, už nikdy ich nedostanete späť.
Ak zabudnete heslo alebo prídete o prístup do peňaženky, nenávratne stratíte možnosť disponovať prostriedkami na nej.
Ak niekto získa prístup k vašej peňaženke a vykradne vám ju, nebudete sa mať na koho obrátiť.
Hodnota bitcoinov je veľmi nestála. Zo dňa na deň môže klesnúť aj o stovky eur.

Alternatívne meny

Na záver si ešte v krátkosti spomeňme jednú vec, ktorá s Bitconom súvisí. Alternatívne meny. Keďže Bitcoin bol do sveta vypustený ako slobodný softvér s otvoreným zdrojom, na jeho základe začali postupne vznikať nové, samostatné kryptomeny. Všetky z nich využívajú kód, na ktorom funguje Bitcoin. S malými zmenami. Tie najúspešnejšie vznikli s ambíciou zmeniť, či upraviť rôzne princípy fungovania siete. Išlo napríklad o rýchlejšie transakcie, či zrušenie nutnosti vlastniť špeciálny hardvér a tým vrátiť ťažbu do rúk bežných ľudí.
Do trojice najvýznamnejších alternatívnych mien patria: Ethereum, Bitcoin Cash a Litecoin. Práve Bitcoin Cash, ktorý vznikol po nezhodách priamym oddelením od Bitcoinu, je najnovším z tejto trojice.
Celkovo existujú stovky viac, či menej úspešných alternatívnych kryptomien. Ak by ste chceli, mohli by ste si svoju vlastnú vytvoriť aj vy.

Tak to bol koniec dvojdielneho článku o Bitcoine. Páčil sa vám? Plánujete začat používať Bitcoin, alebo ho už dokonca používate? Napíšte nám do komentárov!

Mohlo by Vás zaujímať

Kamerový systém: Ako si vybrať?

Kamerový systém: Ako si vybrať?

Marek Hatok / 10.01.2019

Či už chcete svoj dom či firmu ochrániť proti zlodejom, dohliadnuť na zamestnancov alebo jednoducho vedieť čo sa deje keď nie ste nablízku, kamerový systém je presne to, čo hľadáte.

Čítať viac

Poradíme Vám?

0948 482 489
itcity@itcity.sk

© 2024   ITcity s. r. o. | Všetky práva vyhradené!

Prešov

Potrebujete poradiť?