Bitcoin: Čo je to a ako funguje? | Blog | Články | ITCITY.SK

Bitcoin: Čo je to a ako funguje?

Bitcoin: Čo je to a ako funguje?

Marek Hatok / 12.09.2017
Bitcoin je fenoménom poslednej doby. Ak sa aktívne pohybujete na Internete, určite ste o ňom už niekde počuli. Vďaka svojmu úspechu sa totiž dokázal pretlačiť aj stránky bežných spravodajských webov. So zmienkou o Bitcoine sme prišli aj my, na našej facebookovej stránke, kde sme informovali o jeho rozdelení. Čo presne však Bitcoin je a prečo si zaslúži vašu pozornosť? Na tieto, aj iné otázky si odpovieme v dvojdielnom článku o Bitcoine. V prvej časti sa budeme venovať jeho vzniku a princípu, na ktorom funguje.


Bitcoin a jeho vznik

Bitcoin je digitálna mena (alebo tiež kryptomena) a platobný systém v jednom. Je decentralizovaný, čo znamená, že ho nekontroluje ani nespravuje žiaden ústredný orgán (ako napr. firma, banka, alebo vláda). Bitcoin vznikol v roku 2009 a vyvinul ho Satoshi Nakamoto, čo je s najvyššou pravdepodobnosťou pseudonym pod ktorým sa skrýva jednotlivec alebo skupina programátorov. Projekt bol uvoľnený ako softvér s otvoreným zdrojom a stal sa prvou decentralizovanou digitálnou menou na svete. Pôvodná hodnota Bitcoinu bola veľmi nízka, no v roku 2013 zažil svoj prvý úspech. Vtedy jeho hodnota vzrástla za tri mesiace z pôvodných 13 € / BTC na viac ako desaťnásobok. Tento trend z dlhodobého hľadiska pokračoval a dnes má jeden bitcoin hodnotu už viac ako 3600 €.
Bitcoin je deliteľný na osem desatinných miest. Najnižšia hodnota, s ktorou je možné obchodovať je teda 0,00000001 BTC. Tomuto množstvu sa vo svete Bitcoinu hovorí „Satoshi.“

Ako funguje Bitcoin

Bitcoin je výrazne odlišný od všetkých klasických mien. Ako sme už spomínali, Bitcoin je decentralizovaná mena, čo v praxi znamená, že všetky úkony, ako vydávanie nových „mincí,“ alebo overovanie transakcií vykonáva sieť ako celok. Všetky prevody medzi účtami (vo svete Bitcoinu sa im hovorí „peňaženky“) sú vykonávané spôsobom zvaným peer-to-peer, čiže priamo medzi dvoma užívateľmi, bez prostredníka.

Transakcie

Všetky bitcoinové transakcie sú verejné, čo je princíp na ktorom stojí celé fungovanie siete. Každý uzol v sieti má svoju vlastnú kópiu tzv. „účovnej knihy,“ čo nie je nič iné, len zoznam všetkých transakcií od počiatku Bitcoinu.
 
Celý princíp Bitcoinu stojí na decentralizovanej sieti
Ak chcete zo svojej bitcoinovej peňaženky (A) poslať niekomu inému (B) napr. 5 bitcoinov, do siete sa odošle oznam, že peňaženka A odosiela 5 bitcoinov peňaženke B. Tento oznam sa bude postupne šíriť k všetkým uzlom, ktoré si zmenu zapíšu do svojej kópie „účtovnej knihy.“ Na to, aby sa to stalo, musí sa každý uzol uistiť o tom, že peňaženka A disponuje dostatočnými prostriedkami na vykonanie transakcie. V bitcoinovej sieti však neexistuje nič také, ako zostatok prostriedkov. Ako teda uzol overí, že v peňaženke máte dostatok prostriedkov na platbu?
V každej odchádzajúcej platbe musí byť uvedený odkaz na predošlú prichádzajúcu platbu alebo platby v hodnote rovnakej alebo vyššej, ako je odchádzajúca platba. V našom prípade by mohlo ísť napríklad o dve prichádzajúce platby v hodnote 3 a 2 bitcoiny, alebo jednu platbu v hodnote 5 bitcoinov. Tieto platby sa následne označia ako použité a ďalej na ne nie je možné odkazovať. V opačnom prípade by bolo možné utratiť tieto prostriedky opakovane.

Poradie platieb a autorizácia

Keďže celý systém funguje na princípe uzlov, ktoré si preposielajú žiadosti o transakcie medzi sebou, ľahko by sa mohlo stať, že dve za sebou idúce žiadosti o transakcie využívajúce odkaz na rovnakú prichádzajúcu platbu by dorazili k rôznym uzlom v sieti v rôzny čas. V sieti by teda nastala nezhoda, pretože časť uzlov by označila za neplatnú prvú transakciu a časť tú druhú. Ako teda určiť, ktorá transakcia bola skutočne prvá a ktorú autorizovať?
Tento problém rieši Bitcoin pomocou tzv. blokov. Sieť združuje väčšie množstvo transakcií do celkov, ktoré sa nazývajú bloky. Všetky transakcie v rámci bloku sú vyhodnotené tak, že sa udiali v rovnaký čas. Všetky bloky na seba nadväzujú a tvoria tzv. reťazec blokov, (angl. blockchain) ktorý je zoznamom blokov od najnovšieho až po ten úplne prvý. Nový blok a jeho obsah môže navrhnúť každý uzol v sieti. Vybraný však môže byť len jeden. Podľa čoho to teda určiť?

Ťažba bitcoinov

Aj na tento problém má Bitcoin riešenie. S každým výberom nového bloku je spojený určitý matematický problém, ktorý je potrebné vyriešiť. Ide v podstate o takú hádanku, ktorá má veľké množstvo možných odpovedí. Jednému samostatnému počítaču by zistenie správnej odpovede trvalo niekoľko rokov, no pri zapojení celej bitcoinovej siete to trvá približne 10 minút.
Celý tento proces sa dá nazvať pretekom medzi jednotlivými uzlami, pretože uzol, ktorý zistí správnu odpoveď ako prvý je „víťazom“ a ním navrhovaný blok sa oficiálne stáva ďalším v poradí.
 
Aj takto môže vyzerať bitcoinová baňa
Okrem toho sa s každou správnou odpoveďou do obehu uvoľní určité množstvo bitcoinov, ktoré sú pripísané do peňaženky vlastníka víťazného uzlu. Práve tomuto procesu sa hovorí „ťažba bitcoinov.“
Pôvodne bolo možné, aby bitcoiny dokázal úspešne ťažiť ktokoľvek, kto týmto spôsobom poskytol bitcoinovej sieti výpočtový výkon na jej fungovanie. Stačil na to teda obyčajný počítač. Dnes je však už situácia iná a ťažbu ovládli špeciálne zariadenia určené špecificky na tento účel. V súvislosti s tým vznikli aj tzv. „bitcoinové bane,“ čo sú miesta (väčšina z nich v Číne) zamerané na masovú ťažbu bitcoinov.
Nové bitcoiny budú takto uvoľňované až (približne) do roku 2140, kedy sa „vyťaží“ posledný z plánovaných 21 miliónov bitcoinov.

Sledujte nás aj naďalej! Nabudúce vám v pokračovaní tohto článku poradíme, ako začať s používaním Bitcoinu, povieme si o jeho výhodách a nevýhodách aj o tom, kde môžete bitcoiny využiť.

Mohlo by Vás zaujímať

Kamerový systém: Ako si vybrať?

Kamerový systém: Ako si vybrať?

Marek Hatok / 10.01.2019

Či už chcete svoj dom či firmu ochrániť proti zlodejom, dohliadnuť na zamestnancov alebo jednoducho vedieť čo sa deje keď nie ste nablízku, kamerový systém je presne to, čo hľadáte.

Čítať viac

Poradíme Vám?

0948 482 489
itcity@itcity.sk

© 2024   ITcity s. r. o. | Všetky práva vyhradené!

Prešov

Potrebujete poradiť?